Olkkalan marttojen historiikki

Paula Laihon tekemä historiikki, joka esitettiin yhdistyksen 70 v juhlassa 14.5.2015

Olkkalassa maatalous, Olkkala Oy:n saha- ja tiiliteollisuus toivat elannon monelle perheelle. Kylän aktiivisina toimijoina olivat maamieskoulun ja kansakoulun opettajat, kaupanhoitaja sekä Olkkala Oy:n henkilöstö. Niinpä vireän kyläyhteisön tarmokkaat rouvat perustivat Olkkalan Martat 25.3.1945.

Perustajajäseninä olivat Kaisa Miettinen, Hilda Kelkka, Impi Ahomäki, Iida Kiiski, Sylvi Haataja, Elin Ollila, Eeva Kotamäki, Taimi Sohlman ja Terttu Sohlman. Taimi Sohlman nykyisin Nyman, on edelleen Olkkalan Marttojen jäsen.

Aluksi yhdistys toimi kerhona Herrakunnan Marttayhdistyksen alaisuudessa. Ajan henki, joka koettujen sotien julmuuksien vastapainona nostivat kodit ja kotien tekemän työn jälleen arvoonsa, puhalteli myöskin Olkkalassa. Se tuulen vire, joka täällä marttatyössä puhalsi ajan hengen sinkoamaan kipinän tuleen, oli Eeva Kotamäki, hiljattain paikkakunnalle muuttanut palavasieluinen martta. Olkkalan Marttakerho itsenäistyi Impi Ahomäen puheenjohtajakaudella. Olkkalan Marttayhdistys sai viralliset rekisteripaperinsa 16.5.1950 (lainaus Olkkalan Martat 25v/Kirsti Penttinen) Yhdistyksemme jäsenten määrä on vaihdellut 20-30 vaiheilla. Tällä hetkellä jäseniä on 21.

Martoissa tarvitaan vastuunkantajia, organisoijia, pitkän tien kulkijoita. Vuosi toisensa jälkeen on naiset toinen toisensa perään pitäneet toiminnanohjat käsissään ja yhdessä toimien ovat saanet paljon hyvää aikaan koko kylämme hyväksi. Niin kuin virtaava vesi silloin tällöin muodostaa suvantoja ja suvantokauden jälkeen lähtee virtaamaan vuolaasti eteenpäin, on myös marttatyössä ollut luovia suvantotaukoja, jotka jatkuva toiminta vaatii ponnistaakseen uudestaan yhä tarmokkaaseen toimintaan.

Olkkalan Marttojen 70-vuoden aikana on ollut puheenjohtajia 18, joista pisimpään toimivat

Sinikka Kotamäki (16 v), Impi Ahomäki (9 v), Maritta Palomäki (8 v) ja Raija Riikonen Laakso (6 v). Nyt puheenjohtajanamme on Sisko Sohlman.

Sihteereitä on ollut 14, joista pisimpään on toiminut Paula Laiho (14 v), Maj-Lis Malmirinta ja Sinikka Kotamäki (8 v), Terttu Oksanen (6 v). Nyt sihteerinä toimii Marjaliisa Moisander.

Rahastonhoitajia on ollut 5, joista pisimpään on toiminut Anita Sohlman (32 v), Hilma Juslen (10 v), Ulla Sotamaa (8 v), Anna-Liisa Peltonen (6v) ja Paula Laiho (5v) toimien edelleen kyseisessä tehtävässä.

Voisi sanoa, että viime aikoina Olkkalan Marttojen toiminnan ”selkärankana” ovat olleet Anita Sohlman (32 v) ja Sinikka Kotamäki (24 v).

Marttaiältään Sinikka Kotamäki on 43 v, Anita Sohlman 40 v, Pirjo Eriksson ja Raija Riikonen-Laakso 39 v. Tämä kertoo sitoutumisesta ja pitkäjänteisestä martta-toiminnasta.

Marttojen toiminta ei ole menneisyyden vaalimista eikä tulevaisuuden haikailemista. Se on napakasti kiinni tässä päivässä, arjen hengessä, kasvattamista ja rakentamista, uuden oppimista, selviytymistä elämän haasteissa niin pula-aikaan kuin vauraudenkin keskellä sekä yhteistyön rakentamista laajalla rintamalla. Se on ahkeraa, arvostettua työtä tulevaisuutta varten, kodin, perheen ja elinympäristön turvaamiseksi. Olkkalan Martoissa toimiminen on tuottanut jäsenilleen elämyksiä, oppimisen iloa, vertaisuutta, vapaaehtoisuutta, aktiivisuutta ja monipuolista harrastustoimintaa.

Marttoja tarvitaan monenlaisissa tehtävissä ja yhteisöllisyyden rakentajana, vaikuttajana, tekemään toiminnan mahdolliseksi. Martat käyttävät omaa osaamistaan ja voimavarojaan kaikkien hyväksi. Martat ovat aina olleet tunnettuja myöskin kädentaidoistaan. Ompeluillat ohjelmineen toivat ahkerat marttamme yhteen, eikä siellä kahvitarjoiluakaan puuttunut. Ohjelmassa on ollut kankaankudonnasta rottingin taivutteluun koreiksi, pellavan käsittelyä, mosaiikista tehty lampunvarjostimia, välillä neulottu sukkia niin lapsille kuin aikuisille, opeteltu neulakintaan tekoa, silkkipainantaa, askarreltu kortteja, tehty koruja, havu- ja olkikoristeita sekä isoäidinneliöillä peittoja. Luonto, luonnossa liikkuminen, luonnon suojelu, sieni- ja marjaretket ovat virkistäneet ja yhdistäneet marttoja.

Martat ovat innokkaasti halunneet oppia uusia asioita. Järjestettiin ruuanlaittokursseja, osallistuttiin järjestökoulutuksiin jne. Vuonna 1951 Uudenmaan Marttaliitto palkitsi Olkkalan Martat 2. palkinnolla alle 50 jäsentä olevien Marttayhdistysten yhdistystoimintakilpailussa vuoden 1950 toiminnasta.

Ompeluilloissa ja martta-illoissa aiheina ovat olleet mm. kodinkoneet ja kodinhoitoasiat, ruuanlaitto ja leipominen, luonnonmukainen viljely, paloturvallisuus ja ensiapu sekä yhdistyksen hoito. Olemme myös suorittaneet marttojen taitomerkkejä ja harrastusmerkkejä.

Martta-toiminta tarjoa mielekkäitä ja merkityksellisiä mahdollisuuksia osallistua, olla mukana ja vaikuttaa. Martta-toiminnan hyödyt ovat moninaiset, hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja taloudellisen hyödyn lisäksi martta-toiminnalla on oleellinen merkitys tiedon tuottajana ja jakajana, uusien toimintamuotojen ja asioiden eteenpäin viejänä ajan hengessä marttojen arvoja kunnioittaen.

Kautta aikojen martta-jäsenemme ovat avanneet kotinsa ovet kokoontumispaikaksi martta-iltoihin. Myös Olkkalan koululla kokoonnuimme siihen asti kunnes se lakkautettiin.

Martat ovat myös huolehtineet toisistaan ja omasta hyvinvoinnistaan. Toiminnassa on ollut ihonhoito, jalkojenhoito, hemmotteluillat Riuttarannassa, englantilainen teehetki, aromiterapiaa, saunaillat Kolmaperän mökillä tai Vihdin Pirtillä. Sininen sisar, Helvi Pulla, kävi kertomassa martoille mielenkiintoisesta matkasta Olkkalasta Ranskaan sekä siellä luostarielämästä. Talviriehat laskiaismäkineen ja tandemhiihtoineen, vipukelkkoineen ja luutapallo-otteluineen kokosi kylän väkeä satakuntamäärin paikalle. Martat, nuo sukkelaliikkeiset voimanpesät, veivät luutapallo-ottelussa voiton kerta toisensa jälkeen.

Kevään koittaessa vietettiin vappujuhlaa kisaillen kenellä on kaunein hattu päässä. Vuoden aina kruunasivat pikkujoulut, kuinkas muuten – tietysti kaikki olivat olleet kilttejä ja saivat pikkupaketit joulupukilta.

Yhdessä on jaettu ilot ja surut, käyty onnittelemassa marttaa jopa serenadein ikkunan alla, kuin myös saatettu martta-ystävä viimeiselle matkalleen haudan lepoon.

60-luvulla toimi aktiivisesti marttojen kuoro. Se antoi iloa iltamiin ja moniin muihinkin tilaisuuksiin. Se on laulullaan käynyt tervehtimässä täysiä vuosikymmeniä täyttäviä kyläläisiä. Kuoron toiminnasta ansio lankeaa Impi Ahomäelle ja Martta Karoselle.

Terveyteen liittyvät asiat kiinnostivat marttoja aina, olemme saaneet tietoa antioksidanteista, eri sairauksista ja niiden esiintymisestä ja hoidosta ja rentoutumisesta.

Kulttuurinautintoina ovat olleet käynnit teatterissa Vihdissä, Espoossa, Helsingissä, Lohjalla ja Turussa sekä Vihdin, Lopen, Samppalinnan ja Kourlan kesäteatterissa. Niissä on tullut tutuksi niin Niskavuoren naiset, Elmo, Siunattu hulluus, Iloiset rouvat, Ranskalaiset pyjamat kuin Tähtisumuakin.

Retkiä olemme tehneet Tampereelle, Porvooseen, Sysmään, Loviisaan, Artjärvelle ja Orimattilaan, Tammelaan, Nummi-Pusulaan, Humppilaan, Nurmijärvelle ja Turkuun. Teimme myös retkiä hirvimiesten majalle makkaranpaistoon, Kotkaniemeen, Kourlan kartanoon ja Toll-suvun haudalle, Strutsi- ja alpakkatiloille, Grådskullan museoon Siuntiossa, Traktori-museoon Vanjärvellä ja Arellien kotimuseoon ja moneen muuhun mielenkiintoiseen paikkaan.

Hyvä talkoohenki ja auttamisen tahto on marttojen sydämen asia. Aina ja aina uudestaan martat ojentavat auttavan kätensä ja tuovat omat taitonsa toisille jaettavaksi. Marttojen toiminnassa on suuri merkitys talkootyöllä. Martat ovat muonittaneet, kahvittaneet ja tarjoilleet useita kertoja hyvällä menestyksellä. Osallistuminen Vihdin Marttojen ja Uudenmaan Marttojen toimintaan, kokouksiin ja retkiin, talkoot seurakunnan kanssa sekä oman kylän yhdistysten kanssa ovat tuoneet iloa ja onnistumisen tunteen, unohtamatta pientä rahallista korvausta toimintamme tukemiseen. Kun toiminta on ollut monimuotoista, on selvää, että rahareikiä on riittänyt. Toiminnan rahoitusta on hankittu myyjäisin ja arpajaisin.

Omaisuutta martat hankkivat tarpeen mukaan. Toiminnan alkuvuosina oli sokerijuurikaspuristin, pesukone, pölynimuri, mehumaija ja kahviastiasto sekä sankoruisku. Kotien vaurastuttua ja hankittua koneita ja laitteita, nämä tarpeettomaksi käydyt laitteet arvottiin tai myytiin pois. Nyt on kahvikalusto ja kahvinkeitin, jota martat ja koko kyläyhteisö voivat lainata omaan käyttöön pientä korvausta vastaan.

Omaisuudesta tärkein on pankkitili. Jo vuonna 1959 Olkkalan Martat veivät kertyneet rahat säästöpankkiin ”ämmänlängissä” kantaen, osa oli laitettuna pieniin muovipusseihin, joita kuljetettiin pitkän puukepin varassa. Keräämistämme varoista olemme antaneet osan

hyväntekeväisyyteen, kuten yhteisvastuukeräykseen, Olkkalan koululaisten stipendeihin ja kummilapselle Viroon.

Marttojen alaisuudessa toimi Olkkalan Pikkukokit vuosina 1993-2006. Pikkukokeissa kävi runsaasti nuoria oppimassa ruuanlaittoa ja leipomista sekä pöydän kattamista. Niin opittiin tekemään sämpylöitä kuin myös pää- ja jälkiruokia, jopa pikkupitsoja tai niin kuin lehti-ilmoituksessa oli pukkipitsoja. Ja lopuksi nautittiin tekemämme pöperöt. Vetäjinä ovat olleet Eira Malo, Elli Sohlman, Maritta Palomäki, Sinikka Kotamäki, Anneli Kotamäki ja Paula Laiho.

Tämä oli hyvin kapea katsaus monikymmenvuotisesta toiminnastamme. Voitaneen siis lyhyesti sanoa, että martoissa on meininkiä.